Pulpety z mąki macowej

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)
2 jajka, 3/4 szklanki zimnej wody, 1 1/2 szklanki mąki macowej, 1/2 łyżeczki masła lub margaryny, sól.
1. Żółtka utrzeć z masłem i solą ,mieszając, dodawać po trochu wodę.
2. Ubić pianę z białek.
3. Do utartych żółtek dodawać stopniowo pianę z białek i mąkę macową, stale mieszając.
4. Uformować małe kulki (w czasie gotowania kulki prawie dwukrotnie zwiększą objętość), za każdym razem zwilżając dłonie w zimnej wodzie.
5. Uformowane kulki wrzucić na gotującą się osoloną wodę.
6 Kiedy wypłyną, wybierać łyżką cedzakową .
Jest to przepis z kuchni żydowskiej. Pulpety z mąki macowej podawano do świątecznego rosołu. Pulpetów nie należy przetrzymywać na drugi dzień, gdyż staną się twarde jak kamienie. Mąkę macową można zastąpić dokładnie rozdrobnioną macą, czyli tzw. płatkami dietetycznymi.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj