Gęś na sposób dziwny marynowana

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(8 porcji)
Gęś, 2 łyżki octu 10%, 4 łyżki soku cytrynowego, marchew, cebula, szczypta tymianku, szczypta bazylii, sól.
Nadzienie: 3 szklanki pokrojonej w kostkę bułki ususzonej na patelni z odrobiną masła, 4 winne jabłka, garść rodzynek, szczypta tymianku, szczypta bazylii, sól, pieprz.
1. W przeddzień pieczenia należy sprawioną gęś dobrze natrzeć octem, obłożyć pokrojoną w talarki marchwią i cebulą, polać sokiem cytrynowym, posypać lekko ziołami i pod przykryciem pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
2. Przed pieczeniem usunąć z tuszki wszystkie składniki tej marynaty, posolić gęś.
3. Wymieszać grzanki z ćwiartkami jabłek, ziołami, rodzynkami, solą, pieprzem.
4. Nadzienie włożyć do wnętrza gęsi, zaszyć otwór brzuszny i gardziel.
5. Upiec bez tłuszczu gęś w piekarniku według tej samej, co zawsze metody: najpierw na sporym ogniu, potem przez dłuższy czas na mniejszym, można pod nakryciem z folii i znów -przed samym końcem pieczenia – na większym, odkrytą, polewając sosem, jaki się z niej wytopił.
Tak przyrządzona gęś jest daniem oryginalnym, zajadają się nią nawet ci, którzy za gęsią nie przepadają ,nie czuje się bowiem tłuszczu nie lubianego przez wiele osób.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj