Duże kwaśne kluski

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

1/2 bułki wrocławskiej
1 łyżka sklarowanego masła lub smalcu wołowego
1/2 szklanki rosołu z kostki
ok. 1 szklanki tartej bułki
sól
2 jajka
ok. 3–4 łyżek mąki
do gotowania klusek: 4 szklanki wody ze szklanką octu 10%

Bułkę pokroić w plasterki i obsmażyć najpierw na suchej patelni na rumiano, po czym dodać masło lub smalec. Przełożyć do miseczki i zalać rosołem. Kiedy rozmiękną, dodać jajka oraz dosypywać po trochu tartą bułkę, ostrożnie, aby ciasto nie było twarde, po czym dodać jeszcze mąkę. Formować dość duże okrągłe kluski na pół dłoni.
Gotować we wrzącej wodzie z octem do miękkości.
Kluski te radzi autorka podawać do wszelkich jarzyn gotowanych.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj