Zgadnij co gotujemy?(134)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Wystawiam na pożarcie kolejny egzemplarz „Wędrówki po stołach Europy”. Robię to z przyjemnością ponieważ wiem, że pójdzie w dobre ręce czyli takie które potrafią tę książkę praktycznie wykorzystać. I przy okazji doceni nasz trud, a może jeszcze powie jakieś dobre słowo. To dla autorów najważniejsze – radość Czytelników i życie książki. A nasze żyją wówczas gdy się ich używa w kuchniach. Kuchniach Europy!
No to do roboty. Dziś pytania są następujące:

1 Jedyne polskie odznaczenie za osiągnięcia kulinarne (czy szerzej mówiąc – gastronomiczne) nosi nazwisko lekarza, który w pewnym czasie pracował w instytucie Pasteura – kto to taki?

2 Gdzie odbywają się kucharskie i cukiernicze mistrzostwa świata i olimpiady oraz pod czyim są patronatem?

3 W pewnym weneckim barze jego szef ratował anemiczną księżniczkę karmiąc ją wymyśloną przez siebie potrawą, którą nazwał imieniem malarza – jaki to bar i jak nazywa się danie?

Odpowiedzi już gotowe, to proszę wciskać klawisz komputera z napisem: „wyślij” i niech leci do internet@polityka.com.pl  A ja tu czekam z listonoszem. I zaraz wysyłam naszą książkę opatrzywszy ją w dedykację i autografy.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

 

 

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj