Legumina śląska

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

1 bułka wrocławska
4 szklanki mleka
3 łyżki stopionego masła
1 łyżka mąki
3 jaja
1/2 szklanki cukru
spora szczypta cynamonu
1 łyżka masła lub oliwy do wysmarowania formy

Bułkę pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie wysmarowanego oliwą lub masłem naczynia żaroodpornego. Przygotować zalewę, mieszając mleko z jajami, cukrem, mąką i cynamonem. Zalać zalewą pierwszą warstwę bułki. Kiedy większość wsiąknie, znów ułożyć plasterki bułki, polać zalewą i tak do wyczerpania się składników. Piec w niezbyt nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170–180°C.
W oryginalnym przepisie radzi się pieczenie przez 3 godziny, jednak można upiec tę potrawę znacznie szybciej: kiedy naciśnięta pośrodku palcem stawia pewien opór, mniej więcej po 45 minutach, można ją podawać. Radzi się, aby stanowiła dodatek do delikatnej jarzynki, takiej jak zielony groszek lub szparagi.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj