Sałatka z fenkułu

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 bulwy fenkułu, 4 plasterki sera gorgonzola, 2 dojrzałe gruszki
na sos winegret: 10 łyżek oleju z pestek winogron, 3 łyżki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki musztardy, cukier, sól, pieprz do smaku
Fenkuł obrać z wierzchnich uszkodzonych liści, odciąć zbyt długie łodyżki, bulwy przekroić na ćwiartki, wykroić twarde części, pozostałe zaś pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na półmisku. Na pokrojonym fenkule poukładać plasterki obranych ze skórki gruszek, na nich zaś pokrojony
w drobną kostkę ser. w słoiku z zakrętką typu twist umieścić wszystkie składniki sosu i potrząsając nim jak shakerem, wymieszać je dokładnie ze sobą. Polać sałatkę po wierzchu sosem. Można ją być spożyć natychmiast lub po kilku godzinach, kiedy smaki wzajemnie się przenikną.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj