Zapiekanka ?na gwoździu?

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 woreczki ryżu do gotowania, 30 – 40 dag chudego boczku lub kiełbasy czy szynki, 12 – 15 suszonych śliwek bez pestek, szklanka soku pomidorowego, pół szklanki startego żółtego sera, 4 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz, łyżeczka majeranku. Do wysmarowania naczynia żaroodpornego: łyżka masła lub 2 łyżki oleju.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

I niczego nie będzie

Krzysztofa Kononowicza poznała cała Polska w 2006 r. jako kandydata na prezydenta Białegostoku. Zasłynął hasłem: „Żeby nie było bandyctwa, żeby nie było złodziejstwa, żeby nie było niczego”. Padł ofiarą cyników, którzy żerowali na jego umysłowej bezradności. I próbowali zarobić także na jego śmierci.

Katarzyna Kaczorowska

1. Ugotować ryż, odcedzić, wysypać z woreczka, wymieszać widelcem. Odstawić.
2. Boczek lub kiełbasę czy szynkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju lub oliwie.
3. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym rozłożyć połowę ryżu, na nim podsmażone mięso, śliwki, posypać pieprzem i majerankiem, okryć następną warstwą ryżu.
4. Wierzch zapiekanki wygładzić. Zalać szklanka soku pomidorowego, posypać startym serem.
5. Zapiekać ok. 30 minut w gorącym piekarniku: kiedy ser zaczyna się rumienić zapiekanka jest gotowa.

Zapiekanka ?na gwoździu? to potrawa ratunkowa, kiedy w lodówce mamy niewiele. Jest jednak smakowita.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj