Babka ziemniaczano-śledziowa

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

6 płatów filetów śledziowych, 8 średnich ziemniaków, ? szklanki śmietany, 2 jaja, łyżka mąki, sól, pieprz, 4 łyżki masła.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Śledzie moczyć 3-4 godziny w zimnej wodzie zmieniając ją dwukrotnie. Wyjąć śledzie z wody a następnie zalać szklanką mleka na 30 minut. Wymoczone wytrzeć papierową ściereczką kuchenną. Zmiksować.
2. Ziemniaki ugotować, starannie potłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
3. Wymieszać śledzie z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz i jaja.
4. Wysmarować suto masłem formę do pieczenia bab, nałożyć masę ziemniaczano-śledziową i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w 200 st C.

Do babki tej najlepiej podać sos z korniszonów lub korniszony albo ogórki konserwowe.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj