Pulpeciki w sosie koperkowym

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

50 dag mielonego mięsa z indyka lub cielęciny albo chudej wieprzowiny, jajko, 2 szklanki rosołu warzywnego z kostki, łyżka mąki, 3 łyżki smietany, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Wyrobic bardzo starannie mięso z jajem, solą i pieprzem. Uformować pulpeciki wielkości mandarynki lub, według gustu, mniejsze.
2. Zagotować rosół warzywny i do wrzącego włożyć pulpeciki. Okryć pokrywką i gotować powoli 15 minut.
3. Wymieszać mąkę z kilkoma łyżkami wystudzonego wywaru, w którym gotowały się pulpeciki, po czym wlać z powrotem do pulpecików, zagotować, dodać siekany koperek i śmietanę, wymieszać i, już nie gotując, podawać.

Pulpeciki doskonale smakują z dodatkiem kładzionych klusek, szerokiego włoskiego makaronu lub z ugotowaną na sypko kaszą perłową.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj