Makaron zapiekany z trzema serami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

Paczka 400 gramowa makaronu fettucine, 30 dag sera ricotta, 15 dag startej mozzarelli, 10 dag startego parmezanu, 3 jajka, kostka bulionu warzywnego, sól, garść listków bazylii, pieprz, 2 łyżki oleju do wysmarowania żaroodpornego naczynia.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Kwartet solistów

Po przyjęciu wotum zaufania rząd Donalda Tuska kupił sobie parę tygodni spokoju, ale sam premier nie wychodzi z tej operacji wzmocniony. Stracił sporo autorytetu w oczach swoich wyborców, koalicjantów, nawet macierzystej formacji. Czy zdoła jeszcze odwrócić złą passę?

Rafał Kalukin

1. Ugotować makaron fettucine w wodzie z kostką bulionu warzywnego. Odcedzić kiedy są jeszcze dość twarde.
2. Ricottę zmiksować z jajkami i odrobiną soli oraz pieprzu, dodać kilka poszarpanych listków bazylii.
3. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę makaronu, na nim warstwę ricotty, resztę listków bazylii, posypać połową mozzarelli i parmezanu, przykryć drugą warstwą makaronu. Znów ułożyć warstwę ricotty, mozzarelli i parmezanu, który powinien stanowić ostatnią warstwę.
4. Zapiekac w temperaturze 180 st C około 20-30 minut.

Pachnące danie postne lub jak wolą niektórzy wegetariańskie jest zarazem przykładem prostej włoskiej kuchni, zarazem wyrafinowanej w smaku. Polecam szczególnie gorąco!

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama