Gulasz z selerem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

50 dag mięsa wieprzowego bez kości, 3 średnie cebule, paczka selera naciowego (pół kg), łyżka masła, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Śledztwo „Polityki”. Anżelika, tajny agent i dziwny wyjazd na Kubę. Nowe kulisy zniknięcia opozycjonistki

Czy Aleksiej Witalewicz Łobiejew i Anżelika Mielnikawa znali się wcześniej? Czy ich spotkanie na Kubie było grą operacyjną służb? Jaka była rola Oksany Sawczenko? Umawiała córkę z agentem czy była kimś w rodzaju zakładniczki?

Paweł Reszka, Timur Olevskiy, Evgenia Tamarchenko

1. Mięso pokroić w 2-3 centymetrową kostkę.
2. Cebulę posiekać, poddusić chwilę na łyżce masła, dodać pokrojone mięso oraz ? szklanki wody i dusić razem na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut.
3. Łodygi selera pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i dodać do mięsa, w miarę potrzeby dolać wody i dusić nadal, aż wszystkie składniki staną się miękkie Doprawić solą i pieprzem.
4. Z łyżki masła i łyżki mąki przygotować zasmażkę, dodać do duszącego się mięsa i zagotować wszystko razem.

Gulasz doskonale smakuje podawany z ryżem na sypko, kaszą gryczaną lub perłową czy z kopytkami.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj