Kalafior koronkowy

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

Dość spory kalafior, 4 jaja na twardo, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki masła, łyżka tartej bułki, 2 grubsze plasterki gotowanej szynki lub kiełbasy szynkowej, sól, pieprz cukier.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Kalafior ugotować: najpierw zalać go zimną woda, którą po zawrzeniu odlać. Nalać następną wodę, dodać sól i cukier w takiej ilości, aby woda miała wyraźnie słony ale i słodki smak. Gotować, zależnie od upodobań do zupełnej miękkości lub ?al dente?.
2. Szynkę posiekać, jajka na twardo obrać, posiekać.
3. Ugotowanego kalafiora ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem, posypać szynką i jajkiem oraz siekaną zieloną pietruszką.
4. Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę, dodać masło i kiedy się rozpuści polać kalafiora.

Tak przygotowany kalafior jest doskonałą potrawą lub dodatkiem do dań warzywnych. Podawany musi być na gorąco. Nazwa ?koronkowy? pochodzi stąd, że posiekane jajka nadają potrawie wygląd jakby przybranej koronką.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj