Zupa krem z mrożonych (lub świeżych) grzybów

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(8 porcji)

25- 50 dag grzybów, 4 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 4 szklanki mleka, 4 szklanki rosołu (może być z kostki), pół szklanki śmietanki 12%, 2 żółtka, sól, pieprz.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Wściekły pies

Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.

Juliusz Ćwieluch

1. Umyć grzyby, odsączyć możliwie dokładnie wodę, posiekać, dusić 10 minut.
2. Dodać śmietankę i kilka łyżek mleka, sól, pieprz i jeszcze chwilę dusić.
3. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę; kiedy zasmażka spieni się i stanie złocista-dolewać powoli pozostałe mleko, energicznie mieszając. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodać rosół i grzyby. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
4. Śmietanę wymieszać z żółtkami, dodać najpierw kilka łyżek gorącej zupy a następnie wymieszać z pozostałą. Już tylko zagrzać wszystko razem, nie gotować.

Zupa z mrożonych lub świeżych grzybów nadaje się znakomicie na przyjęcie. Stąd proporcje podane w przepisie. Jeśli przygotuje się ją w tej ilości i jest konieczne przechowanie na następny dzień, radzę zaprawić tylko połowę zupy, drugą połowę tuż przed podaniem zagotować i następnie doprawić śmietaną.
Zupy zaprawione śmietaną zawsze należy przechowywać do następnego dnia w lodówce.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj