Francuska zupa z ciecierzycy

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

20 dag ciecierzycy, 3 ziemniaki, cebula, łyżka oliwy z oliwek, 2 szklanki rosołu z wołowiny (może być z kostki), sól, pieprz, pół szklanki śmietany 12%.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Ciecierzycę umyć, namoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin. Ugotować w tej samej wodzie.
2. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie na rumiano.
3. Do ugotowanej ciecierzycy dodać podsmażoną cebulę, pokrojone ziemniaki i rosół. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Lekko ostudzić, zmiksować.
4. Zmiksowaną zupę posolić, dodać szczyptę pieprzu do smaku.
5. Na każdy talerz kapnąć sporą porcję śmietany.

Zupa może być przygotowana także z ciecierzycy z puszki, którą przed przygotowaniem należy odsączyć i opłukać. W czasie przyrządzania zupy należy dodać wtedy o jedną szklankę rosołu więcej.
Można także podać zupę z dodatkiem wędzonego boczku; należy go pokroić w kostkę i dodać do podsmażanej na oliwie cebuli.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj