Sycylijskie ziemniaki z rozmaitościami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 ziemniaki, nieduży bakłażan, 20 dag pieczarek, puszka obieranych i krojonych pomidorów, cebula, łyżeczka suszonego oregano lub łyżka posiekanych świeżych listków, 3-4 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron, sól, pieprz.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Diabeł i raj Katarzyny Gärtner

83-letnia dziś Katarzyna Gärtner, słynna kompozytorka „Małgośki” i wielu innych przebojów, tuła się po domach przyjaciół i stara odzyskać dom, studio oraz swój dorobek artystyczny.

Violetta Krasnowska

1. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki.
2. Pokroić w kostkę bakłażan.
3. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki.
4. Wymieszać pokrojone ziemniaki, bakłażan, cebulę i pieczarki. Ułożyć w posmarowanym olejem lub oliwą naczyniu do zapiekania.
5. Pomidory doprawić solą, pieprzem i oregano oraz oliwą lub olejem wyłożyć do naczynia, gdzie są warzywa i w temperaturze 200 st C piec około godziny. W trakcie pieczenia, kilka razy zamieszać.

Potrawa ta może stanowić doskonały dodatek do wieprzowych sznycli lub kotletów z kurzej piersi.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj