Zupa ziemniaczana z charakterem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

6 sporych ziemniaków, 2 łyżki masła, cebula, czerwona papryka i zielona papryka, 2 ząbki czosnku, 4 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu drobiowego (może być z kostki), liść laurowy, szczypta kminku, pół szklanki jogurtu naturalnego, szklanka startego na tarce żółtego sera, sól, pieprz. Do przybrania zupy: 2 łyżki posiekanego szczypiorku, po 2 – 3 małe pomidorki cherry na każdą porcję, grzanki z 2 czerstwych kajzerek.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki.
2. Masło stopić, dodać posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusić, dodać paprykę i pokrojone ziemniaki, podsmażać kilka minut.
3. Do podsmażonych ziemniaków i warzyw wlać wywar, dodać liść laurowy, zagotować zupę i gotować ją około 20 minut.
4. Usunąć liść laurowy, dodać kminek i, jeśli trzeba, doprawić zupę solą oraz pieprzem. Ostudzić zupę, po czym zmiksować.
5. Do zupy dodać jogurt, wymieszać, podgrzać, dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać, aby się rozpuścił.
6. Każdą porcję zupy posypać po trochu pozostałym serem oraz poukłądać pokrojone na ćwiartki pomidorki cherry, posypać siekanym szczypiorkiem.

Osobno podać grzanki.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj