Zupa marchewkowa

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

6 średnich marchwi, cebula, ząbek czosnku, łyżka oliwy lub oleju sól, biały pieprz, 4 szklanki wywaru z warzyw lub z kurczaka (może być z kostki), łyżeczka do kawy suszonego tymianku lub 2 łyżeczki świeżego tymianku, 0,5 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego koperku.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?

Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.

Katarzyna Kaczorowska

1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew pokroić na drobne kawałki.
2.. Podsmażyć chwilę cebule i czosnek na rozgrzanym oleju lub oliwie, dodać wywar, marchew i tymianek. Gotować na niewielkim ogniu około 40 minut: marchew powinna zupełnie zmięknąć.
3. Zmiksować zupę, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek i jogurt..

Zupa marchewkowa jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno, ochłodzona w lodówce ta aromatyczna zupa może stać się świetnym daniem na gorące dni.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj