Zupa ryżowa z serem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

Marchew, pietruszka, kawałek pora, 2 łyżki masła, pół szklanki ryżu, pół szklanki śmietany, 6 szklanek wody łyżeczka mąki, kostka bulionowa lub łyżka przyprawy do zup, sól, łyżka posiekanego koperku, 3 łyżki startego żółtego sera.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, por drobniutko pokroić w paseczki, na rozgrzanym w garnku maśle podsmażyć warzywa – nie rumieniąc ich.
2. Do podduszonych warzyw dodać wodę, ryż i kostkę bulionową lub przyprawę do zup. Gotować do momentu, aż ryż stanie się zupełnie miękki.
3. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać do zupy, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
4. Do gorącej zupy dodać starty ser i wymieszać. Każdą porcje posypać siekanym koperkiem.

Zupę tę można także ugotować z kawałkiem kurczaka lub pokrojonego na paski mięsa cielęcego albo wieprzowego.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj