Zupa bananowa z kluseczkami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

Na zupę: 2 szklanki mleka, 3 dojrzałe banany, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy
Na kluseczki: pół szklanki kaszy manny, łyżeczka masła, szczypta soli.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Zagotować szklankę wody z masłem i odrobiną soli.
2. Kaszę mannę wymieszać ze szklanka zimnej wody, wlać do wrzącej wody z masłem. Gotować od czasu do czasu mieszając aż kasza zupełnie się rozklei, odstawić do ostudzenia.
2. Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
3. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać do nich kilka łyżek gorącego mleka, wymieszać po czym wlać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować.
4. Do zupy dodać pokrojone na kawałki banany i zmiksować.
5. Do gorącej zupy wkładać formowane łyżką kluseczki z ugotowanej kaszy manny, lekko ogrzać nie mieszając i podawać zupę gorącą.

Zupa ta po zupełnym ostudzeniu w lodówce może być także doskonałą zupą letnią.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj