Zapiekany krem czekoladowy

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 żółtka i jajo, szklanka mleka, szklanka śmietanki (12 lub 18-proc. ), 3 łyżki cukru, 2 łyżki czekolady w proszku, kawałeczek laski wanilii.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Zagotować mleko, śmietankę czekoladowy proszek i wanilię.
2. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem i ucierając wlewać powoli gorące mleko ze śmietanką i czekoladą, aż całość połączy się i utworzy jednorodną masę.
3. Podzielić krem na porcje wlewając do żaroodpornych miseczek.
4. Nagrzać piekarnik do 180 st C.
5. Miseczki z kremem umieścić w głębszej brytfannie, do której nalać do trzech czwartych wysokości wody.
6. Wstawić brytfannę z miseczkami kremu do piekarnika i zapiekać około 40 minut. Krem powinien odstawać od brzegów miseczek.

Krem czekoladowy można podawać posypany posiekanymi migdałami lub orzechami lub z dodatkiem owocowego soku albo zmiksowanych miękkich owoców, np. malin lub truskawek.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj