Surówka ze szpinaku z pestkami słonecznikowymi

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

40 – 50 dag szpinaku, pół szklanki pestek słonecznikowych. Na sos jogurtowy szklanka śmietany jogurtowej lub gęstego jogurtu, nieduża soczysta pomarańcza, łyżka dobrej musztardy, sól, cukier i pieprz do smaku.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Przygotować sos: wymieszać jogurt z sokiem z pomarańczy i posiekanym drobno 2 – centymetrowym paskiem skórki pomarańczowej, musztardą, cukrem, solą i pieprzem według smaku.
2. Szpinak obrać, poobrywać szypułki, dokładnie opłukać a następnie wysuszyć.
3. Pestki słonecznika wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i uprażyć, ostudzić.
4. Szpinak posypać pestkami, polać sosem i wymieszać. Podawać od razu.

Jeżeli kupi się paczkowany, obierany szpinak wystarczy 250-gramowa paczka i pozostaje nam już jedynie umyć, ewentualnie oberwać zbyt długie łodyżki. Taki młody szpinak jest bardzo smakowity.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj