Szynka świąteczna inaczej

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

40 dag gotowanej szynki 8 jaj przepiórczych, pół szklanki zielonego konserwowego groszku, 7 łyżeczek żelatyny, 4 szklanki rosołu warzywnego z kostki.

1. Jajka przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić obrać.
2. Żelatynę namoczyć w rosole warzywnym, kiedy spęcznieje zagotować, odstawić do ostudzenia.
3. Szynkę pokroić w  paseczki.
4. Groszek odsączyć na durszlaku z zalewy.
5. Przygotować maleńkie miseczki lub filiżanki (8-10 sztuk), do każdej z nich wlać 2 łyżki tężejącej galarety i zastudzić w lodówce.
6. Na warstwie tężejącej galarety położyć połówkę ugotowanego na twardo jajka oraz pokrojoną szynkę oraz groszek i zalać warstwą galarety. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
7. Podawać galaretę wyłożoną z foremek dnem do góry, przybraną krojonymi pomidorami, zieloną sałatą lub zieloną pietruszką.

Do tak przygotowanej szynki doskonale pasuje chrzan wymieszany ze śmietaną lub bez żadnych dodatków.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama