Piersi indycze w sosie z mango

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(8-10 porcji)

Około 1 kg piersi indyczej, owoc mango (powinien być dojrzały), łyżeczka startego świeżego imbiru, pół łyżeczki drobniutko posiekanej skórki cytrynowej, łyżeczka posiekanych liści kolendry, pół szklanki białego wina, sól, pieprz, pół szklanki oliwy lub oleju do smażenia.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Państwo z lukru i tektury

Rozmowa z gen. Tomaszem Drewniakiem, byłym inspektorem sił powietrznych, o tym, jak kultura kłamstwa osłabia armię i państwo oraz czy rosyjskie drony otrzeźwią wreszcie polityków.

Juliusz Ćwieluch

1. Owoc mango obrać, wyciąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, jak na sałatkę warzywną.
2. Z mięsa uformować 8-10 kotletów, które lekko zbić, posolić, posypać pieprzem i obsmażyć na oliwie.
3. Do usmażonych na patelni kotletów dodać mango, imbir, kolendrę i skórkę cytrynową, wlać wino, posypać pieprzem i solą, okryć pokrywką i dusić 5 minut na niedużym ogniu.
4. Jeśli powstało zbyt dużo sosu lub jest on za rzadki można mięso wyjąć a sos odparować, po czym znów włożyć mięso do sosu, zagrzać i podawać.

Doskonale smakuje takie danie z ryżem lub kaszą kuskus.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama