Piersi indycze w sosie z mango

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(8-10 porcji)

Około 1 kg piersi indyczej, owoc mango (powinien być dojrzały), łyżeczka startego świeżego imbiru, pół łyżeczki drobniutko posiekanej skórki cytrynowej, łyżeczka posiekanych liści kolendry, pół szklanki białego wina, sól, pieprz, pół szklanki oliwy lub oleju do smażenia.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Wilno kocha Ukrainę

Rosja traktuje Polskę jak wroga, a Litwę jak własność, która tylko chwilowo wymknęła się spod kontroli. Dlatego Litwini szykują się na najgorsze.

Jakub Halcewicz

1. Owoc mango obrać, wyciąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, jak na sałatkę warzywną.
2. Z mięsa uformować 8-10 kotletów, które lekko zbić, posolić, posypać pieprzem i obsmażyć na oliwie.
3. Do usmażonych na patelni kotletów dodać mango, imbir, kolendrę i skórkę cytrynową, wlać wino, posypać pieprzem i solą, okryć pokrywką i dusić 5 minut na niedużym ogniu.
4. Jeśli powstało zbyt dużo sosu lub jest on za rzadki można mięso wyjąć a sos odparować, po czym znów włożyć mięso do sosu, zagrzać i podawać.

Doskonale smakuje takie danie z ryżem lub kaszą kuskus.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj