Filet z kurczaka zapiekany ze szpinakiem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(8 porcji)

2 podwójne filety z kurczęcej piersi, 2 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz, 1 kg szpinaku, łyżka masła, niewielka cebula, ząbek czosnku, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 4 łyżki śmietany (18 proc.), pół szklanki startego żółtego sera.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Niepoczytalni?

Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.

Joanna Cieśla

1. Szpinak obrać, umyć i wysuszyć możliwie dokładnie.
2. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać szpinak i mieszając dusić, doprawiając solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
3. Uformować 8 kotletów z kurczęcej piersi, obsmażyć na oleju, posypać solą i pieprzem.
4. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę uduszonego szpinaku, na nim filety kurczęce.
5. Wymieszać śmietanę z tartym serem, polać nią po wierzchu mięso i zapiec 20 minut w temperaturze 180 st C.

Zapiekankę tę można podawać z ryżem lub makaronem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj