Bigosik staroświecki

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 szklanki pokrojonego pieczonego schabu lub pieczeni wieprzowej, nieduża cebula, łyżka masła, 4 winne jabłka, łyżeczka cukru, łyżka mąki, 2-3 ziarna pieprzu, szklanka rosołu (może być z kostki).

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Taka gmina

Samorządy z bliska nie wyglądają najlepiej. W Polsce lokalnej sporo korupcji, nepotyzmu i dyktatorskich rządów miejscowej władzy. Czy to czas na nową reformę?

Norbert Frątczak, Katarzyna Kaczorowska

1. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić. Dodać mąkę, chwilę zasmażać, kiedy spieni się i zbieleje dodać mięso, rosół, cukier i ziarna pieprzu. Gotować 10 minut.
2. Jabłka pokroić w drobne paski, dodać do mięsa i jeszcze chwilę razem gotować.

Bigosik staroświecki podaje się z ziemniakami z wody.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj