Zapiekanka gryczano-serowa

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

2 woreczki kaszy gryczanej do gotowania (łącznie 200 g), 40 dag tłustego twarogu, duża cebula, 3 jaja, łyżka masła, 3 łyżki oliwy lub oleju, pól szklanki śmietany, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, łyżka masła do wysmarowania i łyżka tartej bułki do wysypania formy do zapiekania, sól, pieprz.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?

Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.

Katarzyna Kaczorowska

1. Kaszę ugotować, ostudzić.
2. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle z oliwą. Ostudzić.
3. Ser zmielić w maszynce. Dodać do niego usmażona cebulę, 2 jaja, sól, pieprz i ostudzoną kaszę. Dokładnie wymieszać.
4. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, nałożyć do niego masę serowo – gryczaną, wygładzić powierzchnię.
5. Śmietanę wymieszać z jajkiem, wylać na wierzch zapiekanki.
6. Wstawić zapiekankę do nagrzanego do 220-240 st piekarnika i zapiekać do momentu, kiedy wierzch się zrumieni.

Zapiekanka taka ma dość ścisłą konsystencję, a więc można pokroić ją w ładne kawałki. Najlepiej smakuje polana keczupem lub innym sosem pomidorowym i posypana zieloną pietruszką.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj