Rolady jak gołąbki

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

8 dużych liści białej kapusty, 8 plasterków mortadeli, 25 dag pieczarek, cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego z kostki, łyżeczka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Liście kapusty oddziela się najłatwiej, jeśli całą główkę zanurzy się we wrzącej wodzie wówczas lekko obgotowane liście łatwo się oddzielają, stają się elastyczne.
2. Pieczarki wraz z cebulą posiekać, podsmażyć na łyżce masła, doprawić solą i pieprzem.
3. Na każdym liściu kapusty ułożyć plasterek mortadeli, na nich farsz i zwijać rolady jak gołąbki.
4. Rolady ułożyć w garnku lub naczyniu do zapiekania, dodać łyżkę masła, wlać pół szklanki rosołu i wstawić do piekarnika na 30 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika wlać do sosu śmietanę wymieszaną z koncentratem, pozostałym rosołem i mąką, zagotować.

Podawać z ziemniakami puree, polane sosem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj