Pomidorowe ziemniaki

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

12 średnich ziemniaków, 3 pomidory, cebula, 3 łyżki masła, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, łyżka posiekanego koperku, pół szklanki śmietany, pół łyżki mąki, sól, pieprz.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Cebulę posiekać i poddusić na maśle.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę nieco większą niż na jarzynową sałatkę, dodać do cebuli, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem.
3. Pomidory pokroić na cząstki rozgotować, po czym zmiksować i przetrzeć przez durszlak.
4. Pomidory dodać do prawie gotowych ziemniaków.
5. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do potrawy i zagotować. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Doskonały dodatek do potraw z jaj lub ryb albo upieczonej z ziołami kiełbasy. Świeże pomidory, które w przepisie zaleca się ugotować i zmiksować można oczywiście zastąpić przecierem pomidorowym lub gotowymi pomidorami z puszki (krojonymi).

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj