Paprykarz z łososia

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

50 dag filetów (bez skóry) z łososia, marchew, pietruszka, 3 łodygi selera naciowego, 100 gramowa puszka zielonego konserwowego groszku, 3 łyżki masła, łyżka mąki, szklanka śmietany 12-proc., mielona słodka papryka, gałązka rozmarynu, liść laurowy, sól, pieprz

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Samodzielność nie znaczy samotność

PiS wyobraża sobie, że przez solidarność ideologiczną z USA Polska może być takim Izraelem nad Wisłą. Że cała Europa będzie uwikłana w wojnę handlową ze Stanami Zjednoczonymi, a Polska jako jedyna traktowana wyjątkowo przez Waszyngton. To jest ryzykowne założenie – mówi w rozmowie z „Polityką” szef polskiego MSZ Radosław Sikorski.

Marek Ostrowski, Łukasz Wójcik

1. Filety pokroić na kawałki wielkości połowy pudełka zapałek, posolić.
2. Marchew i pietruszkę oczyścić, pokroić w paski, łodygi selera pokroić w niewielkie kawałki.
3. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojone warzywa i dusić 10 minut, w razie potrzeby podlewając kilkoma łyżkami wody. Dodać rozmaryn i liść laurowy, trochę soli.
4. Na warzywach ułożyć rybę, podlać szklanką wody i dusić 10 minut.
5. Pozostałę masło rozgrzać, dodać mąkę i kiedy spieni się i zbieleje dodać śmietanę i paprykę, odrobinę soli do smaku, gotować, aż sos zacznie gęstnieć.
6. Odsączyć z zalewy groszek. Wraz z sosem dodać do ryby z warzywami i chwilę gotować, aby wszystkie smaki wzajemnie się przeniknęły

Ta potrawa najlepiej smakuje z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj