Sola z cukinią

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 filety z soli, łyżka mąki, sól, 3 łyżki oleju lub oliwy.
2 cukinie średniej wielkości, łyżka masła,
Na sos do ryby: po łyżce siekanego koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki, 2 łyżki masła.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Pasożyty z patożycia

Mogłoby się wydawać, że TikTok to kilkunastosekundowe rolki, które młodzi nałogowo scrollują. Ale są tam również kilku-, a nawet kilkunastogodzinne live’y, na których z pozoru nic się nie dzieje. I to one są kluczowe. Tam się zarabia, buduje pozycję, rekrutuje zwolenników.

Agnieszka Sowa

Pół cytryny do dekoracji potrawy.
1. Cukinie obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, zostawić w durszlaku na kilkanaście minut, aby obciekła z płynu.
2. Filety posolić, odstawić na 15 minut, po czym rozgrzać olej lub oliwę, rybę posypać lekko mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Ułożyć na środku żaroodpornego półmiska.
3. Cukinie usmażyć na łyżce masła, nie dłużej niż 5-10 minut: powinna być jędrna lecz nie surowa. Posolić, posypać pieprzem. Cukinią obłożyć wokół poukładane na półmisku kawałki ryby.
4. Posiekany koper, szczypior i pietruszkę zieloną wymieszać z masłem, na każdym kawałku ryby ułożyć część tak przygotowanego kremu.
5. Całą potrawę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec, aż maślana pasta się stopi.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub kaszą kuskus, z kawałkami cytryny.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj