Kiełbasa w sosie polskim

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

80 dag białej kiełbasy, butelka piwa (może być bezalkoholowe), duża cebula, łyżka masła, łyżka mąki, sól, pieprz, łyżka cukru, do smaku sok cytrynowy lub łyżka octu winnego

1. Kiełbasę umyć, włożyć do garnka, zalać butelką piwa i szklanką wody, dodać pokrojoną drobno cebulę. Gotować 20 minut.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

2. Wyjąć kiełbasę, wywar zmiksować.
3. Masło rozpuścić, dodać mąkę i smażyć do momentu, kiedy zasmażka stanie się złota.
4. Zasmażkę dodać do zmiksowanego wywaru, dodać sól, cukier, pieprz, sok cytrynowy lub ocet winny. Chwilę gotować.
5. Ugotowaną kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do sosu, jeszcze raz zagrzać.

Potrawa ta podana z ziemniakami z wody lub utartymi na puszyste puree jest znakomitym, choć jakże prostym daniem. Pamiętajmy, że jeśli ma być zjadana przez dzieci – należy użyć piwa bezalkoholowego.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj