Kaszanka ze smażonymi jabłkami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 kawałki kaszanki, łyżka oleju, 2 łyżki masła, 2 spore winne jabłka, pół szklanki soku jabłkowego lub w wersji dla dorosłych tyleż miodu pitnego, 2 łyżki dobrej musztardy, sól, pieprz. 

1. Na patelni usmażyć na oleju kaszankę w całości, rumieniąc ją z każdej strony. Odłożyć, pozostawiając resztkę tłuszczu na patelni.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?

Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.

Katarzyna Kaczorowska

2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w krążki usuwając gniazda nasienne.
3. Rozgrzać na innej patelni masło i podsmażyć lekko jabłka, po czym ułożyć je na kaszance.
4. Na patelnię po przełożeniu kaszanki wlać sok lub miód pitny, dodać pozostałe masło i musztardę, mieszając drewnianą łopatka dobrze zagrzać sos i polać nim potrawę.

Danie to jest bardzo szybkie i jeśli lubimy kaszankę – sprawi wiele przyjemności.
Jako dodatek możemy podać albo ziemniaki z wody albo po prostu świeżą lub odgrzaną bułkę.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj