Kotlety cielęce z anchois
(4 porcje)
4 spore kotlety z cielęcej szynki, łyżka oliwy z oliwek, jeden filet anchois, 2 łyżki gęstej śmietany 18-proc., sól, pieprz.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Państwo z lukru i tektury
Rozmowa z gen. Tomaszem Drewniakiem, byłym inspektorem sił powietrznych, o tym, jak kultura kłamstwa osłabia armię i państwo oraz czy rosyjskie drony otrzeźwią wreszcie polityków.
1. Kotlety cielęce dobrze zbić, uformować tłuczkiem owalny kształt, posypać
solą i pieprzem.
2. Filet anchois bardzo drobno posiekać.
3. Na rozgrzanej na patelni oliwie usmażyć cielęce kotlety, po 3 minuty z każdej strony.
4. Kotlety zdjąć z patelni, na którą wlać śmietanę i dodać filet anchois. Mieszając drewniana łyżką podgrzewać sos, nie dopuścić jednak do zagotowania.
5. Polać sosem kotlety i podawać z ziemniakami lub ryżem.