Cykoria ze śmietaną
(4 porcje)
4 spore cykorie, łyżka masła i łyżka oliwy, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka śmietany lub śmietanki 12-proc.
1. Umyte cykorie podzielić na pojedyncze listki, pokroić je w wąskie paski.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Wściekły pies
Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.
2. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną cykorię i smażyć, aż brzegi paseczków cykorii zaczną się rumienić. Doprawić solą, cukrem i pieprzem
3. Wlać na patelnię śmietanę i dusić potrawę 5-10 minut.
Gdyby potrawa okazała się zbyt mało pikantna, można pokropić ją sokiem cytrynowym.