Szczupak z ziemniaczanym sosem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

70 dag filetów ze szczupaka lub szczupak wagi 1 kg, 2 marchwie, pietruszka, cebula, seler, por, kawałek liścia laurowego, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu. 6 średnich ziemniaków, szklanka śmietany 18-proc., łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki, łyżka mąki, sok z połowy cytryny, sól. 

1. Pokroić jarzyny, zalać 3 szklankami wody, ew. dodać poodcinane części ryby (np. łeb, płetwy, kręgosłup), dodać liść laurowy, pieprz, sól i ziele angielskie i ugotować wywar. Przecedzić.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz będziesz ważką

Rozmowa z dr Katarzyną Żak-Jasińską, pediatrą zajmującą się opieką paliatywną, o przeżywaniu ostatnich chwil z dziećmi i szukaniu drogi powrotu do życia po ich stracie.

Paweł Walewski

2. Filety ze szczupaka pokroić na porcje, ułożyć w rondlu.
3. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
4. Kawałki ryby i ziemniaki ułożyć w rondlu, zalać wywarem, którego powinno być tyle, aby pokrył rybę. Gotować 20 – 25 minut na wolnym ogniu.
5. Rozbić śmietanę z mąką i wlać do potrawy. Gotować chwilę, aby sos lekko zgęstniał.

Podawać ułożone na półmisku, polane gęstym sosem ziemniaczanym. Potrawa ta nie wymaga już żadnych innych dodatków, oprócz warzywnej pikantnej surówki.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj