Oferta na pierwszy rok:

4 zł/tydzień

Subskrybuj
22 sie

Słodka lektura

To lektura dla słodkolubnych. Profesor Jarosław Dumanowski z Torunia, archiwista, znawca kuchni staropolskiej, napisał (przy współpracy kulinarnej Macieja Nowickiego – szefa kuchni) dziełko o historii słodyczy. Książka zatytułowana „Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze” zawiera wiele ciekawych anegdot z czasów gdy cukier wchodził na europejskie rynki i stawał się przysmakiem (choć początkowo tylko dla bardzo […]

21 sie

Dobre i polskie… chilijskie wina

Mam w rękach kolejny (sierpniowo-wrześniowy) numer „Czasu Wina”. Po wstępnym przewertowaniu widzę tu wiele bardzo interesujących artykułów. Już miałem zająć się lekturą sporej grupy tekstów o winach z austriackiej doliny Wachau, gdy oko padło na tytuł: „Carmenere czyli dobre, bo polskie”. Tekst Olivera Koseckiego przeczytałem  jednym tchem i nareszcie mogę cieszyć się polską winnicą. Tyle […]

16 sie

Pieczarki w aromatycznym sosie

? kg pieczarek (najlepiej, aby były dość małe, jednakowej wielkości), 4 łyżki oliwy, 5 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, gałązka rozmarynu, gałązka bazylii, gałązka tymianku(lub, jeśli używamy ziół suszonych ,po sporej szczypcie), 1/2 cytryny, 2 łyżki mąki, sól, pieprz 1. Pieczarki oczyścić, wysuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, skropić sokiem cytrynowym. 2. Po kilku […]

Oferta powitalna

dla nowych subskrybentów

Subskrybuj 4 zł za tydzień