10 lut Popiół na głowie Po raz kolejny wyciągam z archiwum popielcowe przepisy. Są one bowiem i pyszne, i tradycyjne. I mają wielu zwolenników w moim domu.
9 lut Zupy na rozweselenie Ostatki to moment poprzedzający od wieków obowiązujący w religijnej Polsce okres postu. Równo z północą zatykamy flasze, zamykamy w spiżarni mięsne smakołyki i zajmujemy się posypywaniem głowy popiołem, a co najmniej kontemplacją.
5 lut Jaja? To lubię O tym, co było pierwej – jajo czy kura – można snuć żartobliwe dyskursy, jednak czy warto? Najważniejsze, że jaja posłużyć nam mogą do przyrządzania świetnych, urozmaiconych dań: od poważnych obiadowych po doskonałe i lekkie desery.
4 lut Tłusty czwartek musi być rozpustny Dziś tzw. tłusty czwartek, czyli dzień rozpusty. Objadamy się pączkami i potem żałujemy, że dopuściliśmy do tego faktu.
3 lut Czy herbatę można jeść? Oczywiście, że można. Wiedziałem to jeszcze przed podróżą do krainy herbaty.
2 lut Znowu dom pustoszeje Przez całą niemal sobotę i niedzielę było w domu tłoczno i wesoło. Wizyta młodzieży trwała wiele godzin. Żartom wprost nie było końca. W dodatku wszyscy objadali się gorącym i świeżym ciastem drożdżowym z kruszonką. A za oknem świeciło słonko, czyli nadchodzi nasza ulubiona pora roku – wiosna!
1 lut Lepiej krócej niż dłużej Wystarczyły dwa tygodnie poza siecią, by tyle rzeczy pozapominać. Teraz wszystkiego muszę uczyć się od początku, ale od czego ma się wnuka. W ciągu kilkudziesięciu minut przywrócił mi pamięć i znów mogę funkcjonować blogowo.
25 sty Drodzy Czytelnicy Będę pisał teraz przez parę dni mniej, bo tu, gdzie jestem, dla zwykłych ludzi nie ma sieci, tylko dla obsługi, i muszę korzystać z pomocy Basi jako kuriera.