7 lip Trochę dobrze, trochę źle Mój wnuk – gdy był małym chłopcem i znalazł się w jakiejś ryzykownej sytuacji (np. na żaglówce podczas szkwału) – na pytanie, czy się boi, zwykle odpowiadał, że było „troszkę strasznie, a troszkę niestrasznie”.
3 lip Zamiast owijać głowę mokrym ręcznikiem… Idzie fala upałów. Ludzie się martwią, a ja się cieszę, bo dobrze mi, gdy temperatura wzrasta powyżej 35 st. C.
2 lip Telefon z nieba Tę historię zapamiętam na zawsze. Była dla mnie niezwykle wzruszająca. I choć można to uznać za samochwalstwo – muszę ją opowiedzieć.
1 lip Wyprawa pod Częstochowę Spędziłem dwie doby w podróży. Byłem w Wasoszu Dolnym pod Częstochową, gdzie odwiedziłem małą rodzinną firmę spożywczą (przetwórstwo owocowo-warzywne), o której przygotowuje program Maciej Orłoś z TVP.
30 cze Jeszcze można cieszyć się truskawkami Sezon truskawkowy dobiega końca. Może nadchodzące słoneczne dni czy zapowiadane upały jeszcze go trochę przedłużą, ale to, co można kupić na targu, to już nie jest owoc sprawiający rozkosz.
29 cze Nie liczcie na supermarkety, liczcie na siebie Na jednym z festiwali filmów o żywności zobaczyłem podobnych ludzi po raz pierwszy. Chcąc kupować i jeść produkty rolne najwyższej jakości i absolutnie zdrowe, sami zaczęli je hodować.
26 cze Wyznania pracusia, który wpadł w nieróbstwo Pierwszy raz zaniedbałem swoje obowiązki i dziś o świcie nie było nowej opowiastki, która by Was irytowała lub radowała (to w zależności od gustu) i prowokowała do komentarzy.
25 cze Letnie przysmaki Parę dni temu chwaliłem książkę Hanny i Pawła Lisów „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”. Podtrzymuję, a nawet wzmacniam swój zachwyt tym dziełem.
24 cze Wiatrak ciężkich smaków Co jakiś czas wpadam do przydrożnych zajazdów i karczm, by je potem na tych łamach opisać.