12 mar Katalonia pełna namiętności Za namową wnuka (czytał tę książkę w języku oryginału, co wzmaga zachwyt talentem autora) sięgnąłem po powieść katalońskiego pisarza. Jaume Cabre uznawany jest za najwybitniejszego literata swego kraju. A „Głosy Pamano” to – także moim zdaniem – wielka literatura.
11 mar Koniec uczty może być także jej nowym początkiem Sorbet to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi (najczęściej w formie soku lub puree) owocami.
10 mar Kolorowe aromaty Warzywa, często podawane w formie surowej, są równie smaczne i po upieczeniu. W dodatku nie tracą kolorów, a nabierają wspaniałego aromatu.
9 mar Polak i Włoch to bratanki Stare i wyświechtane przysłowie o tym, że Polak i Węgier to dwa bratanki, można odłożyć do lamusa.
6 mar Ważne jest pierwsze wrażenie Moje pierwsze spotkanie z Rzymem spowodowało, że pokochałem Włochy i ich kuchnię, że o kulturze, historii i zabytkach już nie wspomnę.
5 mar Ile można wydać na szynkę? Podobno najdroższą szynką na świecie jest produkt hiszpański z czarnych świnek, zwany Iberico. Kilogram tej wędliny – z najlepszych wytwórni i potwierdzony certyfikatem – kosztuje nawet ponad 2500 zł.
4 mar Polska na talerzu Przewodniki kulinarne robią coraz większą karierę. Zwłaszcza te dwa francuskie, najstarsze i najbardziej prestiżowe.
2 mar Delikatne dania można jeść i wieczorem Różne są opinie na temat jadania kolacji. Wiele jest osób twierdzących, że jadanie po godzinie 18 jest niewskazane. Przez całe życie nie przywiązywałem do tej teorii wagi.
27 lut Ryba czy nieryba, ale jakże pyszna Najczęściej spotykamy toto w postaci wędzonej i ociekającej smakowitym tłuszczykiem. Czasem bywa smażony albo w potrawce i w sosie koperkowym.