Oferta na pierwszy rok:

4 zł/tydzień

Subskrybuj
20 lip

Powrót do przeszłości

Nie mamy się czego wstydzić: tradycyjna kuchnia polska była  smakowita i choć czerpała pełnymi garściami z kuchni odwiedzanych często przez Polaków krajów – była w istocie  oryginalna przetwarzając i wchłaniając wszelkie obce wpływy  jednocześnie dostosowując je do „naszego” smaku. Wielkim naszym atutem była dostępność  na polskim rynku wspaniałych składników: doskonałych ryb (chwalonych przez cudzoziemców), dziczyzny, […]

19 lip

Kapuśniak palce lizać

Powiem Wam, co – moim zdaniem – jest prawdziwym sprawdzianem kuchennych umiejętności: ugotowanie zwykłych potraw w sposób doskonały, taki, by ślinka ciekła oczekującym biesiadnikom. Prawdę mówiąc, kiedy łatwiej o zupełnie nam obcego hamburgera czy parówkę zwaną hot dogiem, bardziej łakniemy dobrej, zwyczajnej potrawy, w której trwają zapomniane, nieco staroświeckie smaki. Taką potrawą jest dla mnie […]

16 lip

Smak sera to smak słodkiej Francji

Starożytni Grecy twierdzili, że umiejętność  wytwarzania  serów została ludziom przekazana przez jednego z synów Apollina. Tak więc wynalazek to dość leciwy, ma przy tym pierwiastek „boski”, będąc darem pomniejszego wprawdzie, ale jednak bóstwa. W czasach nowożytnych  za ojczyznę największej liczby i najdoskonalszych serów bezsprzecznie i chyba nie bez racji uchodzi Francja. Istnieje tam ponad 300 […]

Oferta powitalna

dla nowych subskrybentów

Subskrybuj 4 zł za tydzień