Oferta na pierwszy rok:

4 zł/tydzień

Subskrybuj
7 wrz

Smakosz damskiej urody

Ten najsłynniejszy uwodziciel był także wytrawnym smakoszem i niezłym kucharzem. Specjalizował się zwłaszcza w afrodyzjakach czyli po polsku mówiąc – lubczykach tj. potrawach wzmagających witalność i pożądliwość. Najczęściej przed spotkaniami, podczas których, zwłaszcza gdy spodziewał się kilku dam, wypijał trzy lub cztery surowe jajka. Naiwnym konkurentom zaś, zazdroszczącym młodemu klerykowi sławy, aplikował inne mikstury. Starał się […]

6 wrz

Zgadnij co gotujemy? (4)

Po raz czwarty postaram się rozbawić Was zagadkami. Oto tycząca się kulinariów seria pytań. Kto pierwszy przyśle prawidłowe odpowiedzi na adres internet@polityka.com.pl – otrzyma książkę kulinarną z dedykacją i autografem. Dwie oficyny: Nowy Świat oraz Prószyński i S-ka przeznaczyły na nagrody książki nas obydwojga, czyli Adamczewskich. * Łupacz to: a) przyrząd do łupania orzechów;  b) ryba atlantycka […]

23 sie

Zgadnij co gotujemy? (2)

Czytając książki kucharskie co jakiś czas natrafiamy na zupełnie nieznane nam terminy i określenia. Warto poszukać w encyklopediach, słownikach czy starych wydawnictwach by wiedzieć o czym piszą kulinarni znawcy. Oto zagadki, które znacznie zwiększą  Wasz zasób słów i pozwolą czasem zabłysnąć towarzysko. Kto pierwszy przyśle na adres internet@polityka.com.pl trzy prawidłowe odpowiedzi – otrzyma książkę kulinarną z dedykacją […]

Oferta powitalna

dla nowych subskrybentów

Subskrybuj 4 zł za tydzień