Kruche ciastka
2 kostki masła, ? szklanki cukru, 4 jajka, 2 żółtka, 8 łyżek mleka, kawałek laski wanilii, kawałek skórki cytrynowej, 1 kg (niepełny) mąki; do posmarowania: 1 jajko; do posypania: cukier, siekane migdały
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Prezydent nie wszystkich Polaków
Pojawił się znikąd i trafił na szczyt. To będzie zapewne najbardziej konfrontacyjna prezydentura ze wszystkich dotychczasowych, której skutkiem może być paraliż państwa. Tylko czy Karol Nawrocki faktycznie jest mocarzem, na jakiego pozuje?
Połączyć wszystkie składniki, najpierw siekając mąkę z tłuszczem, a następnie, po dodaniu wszystkich pozostałych produktów, wyrobić ciasto. Wałkować na grubość ok. ? cm i po posmarowaniu rozbitym jajkiem posypywać siekanymi migdałami oraz cukrem. Piec w piekarniku około 10-12 minut na złoto w temperaturze 170-180°C.
Komentarze
Świetny przepis, ale lepszy z bitą śmietaną, gdyż mak uzyskuje konsystencję puszystego kremu; ja dodaję więcej bakalii: soczystą skórkę pomarańczową i/lub rodzynki, drobne orzechy. Ostatnio robiłam wersję szybszą – bez łamańców za to w gotowych kruchych babeczkach i pokropione kaimakiem lub czekoladą. Moja rodzina uwielbia łamańce z makiem:)
Brawo,wynika z komentarza Pani,że dobre można ulepszyć.Skorzystamy z podpowiedzi,szczególnie podobają nam się babeczki z makiem.Dziękujemy!