Szczupak lub sandacz po staropolsku w jarzynach

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

60-80 dag filetów ze szczupaka lub sandacza, marchew, pietruszka, kawałek selera, 2 cebule, po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, sól, pieprz, 2 łyżki masła, łyżka mąki, szklanka wywaru warzywnego (może być rosół warzywny z kostki). Łyżka siekanej zielonej pietruszki.


Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Ryby podzielić na kawałki, lekko posolić, odstawić.
2. Warzywa posiekać w paski lub zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
3. Posiekane warzywa podsmażyć na jednej łyżce masła, dodać sól i pieprz mielony, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
4. Na warzywach ułożyć kawałki ryby, wlać wywar lub rosół warzywny i dusić rybę co najmniej 20 minut.
5. Pozostałe masło wymieszać z mąką, dodać do gotowej już potrawy, kiedy się rozpuści zagotować, aby sos lekko zgęstniał.

Potrawę tę podawano z włoskim lub domowym makaronem albo kluskami kładzionymi.
Zaletą tej potrawy jest to, że nie trzeba już przygotowywać osobno surówki lub jarzynki, wystarczy podać rybę polaną sosem z warzywami.


Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj