Kurczak z selerem (naciowym)
(4-6 porcji)
Kurczak, opakowanie selera naciowego, 3 – 4 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego, pół szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju, sól, pieprz.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Lato zaczyna się w maju
Polacy zakochali się w zagranicznym wypoczynku. W tym roku biura podróży spodziewają się rekordowego ruchu. Majówka jest tego dobrym zwiastunem.
1. Kurczaka sprawić, pokroić na części, lekko posolić. Obsmażyć na złoto na oliwie lub oleju.
2. Cebulę pokroić w piórka, udusić na oliwie, a kiedy zaczyna się złocic, dodać obsmażone mięso kurczaka, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki łodygi selera, przecier pomidorowy wymieszany ze szklanką wody.
Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu godzinę.
Doskonale smakuje z kładzionymi kluskami, szerokim włoskim makaronem lub ryżem albo kaszą kuskus.