Dorsz o doskonałym smaku

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

60 dag filetów z dorsza, cebula, łyżka masła, jajko, łyżka bułki tartej, łyżka mąki, 4 – 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek, sól, szklanka śmietany 12 proc., 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Skazani na ból

Ból nie powinien być wyrokiem. A jednak w Polsce pacjenci umierają w cierpieniu, mimo że medycyna zna sposoby, by im ulżyć. Co więc zawodzi?

Paweł Walewski

1. Filety pokroić na porcje, lekko posolić.
2. Na łyżce masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę, wystudzić, dodać jajko i wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę.
4. Kawałki ryby posypać lekko mąką, następnie maczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
5. Wlać na patelnię śmietanę i doprowadzić do wrzenia, odstawić rybę z ognia, posypać siekaną zieloną pietruszką.

Ryba smakuje inaczej niż zwykłe, smażone filety z dorsza, to jest naprawdę bardzo dobre i wyraziste danie. Doskonale pasują do jej smaku delikatne ziemniaki puree i surówka z cykorii.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama