Powidła śliwkowe

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

1 kg śliwek węgierek, 1 – 2 szklanki cukru.

 

1. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i ogonki. Włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i na małym ogniu owoce rozgotować .

2. Dodać cukier (ilość cukru powinna być zależna od smaku śliwek, warto jednak zaczynać od jak najmniejszej jego ilości). Gotować pól godziny od czasu do czasu mieszając, po czym odstawić.

3. Następnego dnia znów gotować pól godziny i czynność tę powtarzać jeszcze trzy-czterokrotnie.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Chude lata dla otyłych

Jesteśmy świadkami jednej z największych rewolucji społecznych ostatnich lat. Leki takie jak semaglutyd (Ozempic, Wegovy) lub tirzepatyd (Mounjaro, Zepbound) okazały się – wreszcie? – skuteczne w walce z otyłością. I już zmieniają świat: od półek sklepowych po relacje intymne.

Paweł Walewski

Dobrze ugotowane powidła są na tyle gęste, że zrobiony drewnianą łyżką ślad nie znika.

4. Gorące powidła przekładać do wyparzonych i wypłukanych odrobiną spirytusu słoików, od razu zakręcać pokrywkami.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama