Powidła śliwkowe

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

1 kg śliwek węgierek, 1 – 2 szklanki cukru.

 

1. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i ogonki. Włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i na małym ogniu owoce rozgotować .

2. Dodać cukier (ilość cukru powinna być zależna od smaku śliwek, warto jednak zaczynać od jak najmniejszej jego ilości). Gotować pól godziny od czasu do czasu mieszając, po czym odstawić.

3. Następnego dnia znów gotować pól godziny i czynność tę powtarzać jeszcze trzy-czterokrotnie.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Apacze dla bogaczy

Wzmacniamy armię o kolejny amerykański symbol, śmigłowce Apacz. Pierwsze wypożyczone egzemplarze właśnie zaczynają lądować w Polsce.

Marek Świerczyński

Dobrze ugotowane powidła są na tyle gęste, że zrobiony drewnianą łyżką ślad nie znika.

4. Gorące powidła przekładać do wyparzonych i wypłukanych odrobiną spirytusu słoików, od razu zakręcać pokrywkami.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama