Tort orzechowo-brzoskwiniowy

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

8 jaj, szklanka cukru, szczypta soli, 20 dag drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki mąki, płaska łyżka proszku do pieczenia. 

Na krem: budyń śmietankowy, 5 łyżek cukru, 20 dag masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, 4 żółtka, odsączone brzoskwinie z puszki.

Do posypania: 2 łyżki ciemnego kakao lub 2 łyżki posiekanych orzechów.

 

1. Oddzielić białka od żółtek. Ubić, najlepiej mikserem, sztywną pianę z białek ze szczyptą soli, pod koniec dodać żółtka, cukier, orzechy, mąkę oraz proszek i  jeszcze chwilę razem ubijać.

2. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do wypieków tortownicy okrągłej lub prostokątnej, piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st C.

3. Przygotować krem: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałego zimnego mleka dodać mąkę, żółtka oraz budyń, wymieszać, połączyć z gorącym mlekiem i  chwilę jeszcze podgrzewać, aby budyń się zagęścił.  Ostudzić budyń.

4. Masło utrzeć dodawanym po trochu zimnym budyniem.

5. Pokroić drobno brzoskwinie, dodać do kremu.

4. Przekroić biszkopt orzechowy na połówki. Połowę kremu ułożyć na pierwszej połowie, nakryć drugą, na niej rozsmarować resztę kremu i posypać ci

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

emnym kakao lub orzechami.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama