Rogaliki z dżemem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

20 dag masła, 20 dag serka homogenizowanego, kopiasta łyżka cukru pudru, 0, 75 szklanki mąki. Jako nadzienie około pól słoiczka dowolnego dżemu. Do posmarowania rogalików po wierzchu : białko. Do posypania rogalików po wierzchu 2 łyżki cukru kryształu.

 

1. W misce wymieszać masło i ser, dodać cukier i mąkę i dokładnie połączyć składniki. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Żałoba w kabarecie

Dotąd rozśmieszała Polskę, teraz ją zasmuciła. Joanna Kołaczkowska była jasnym punktem sceny kabaretowej bazującej na inteligentnym humorze. Ta era już powoli zmierzcha.

Aleksandra Żelazińska

2. Wyjęte z lodówki ciasto wałkować po kawałku na okrągłe placki, każdy placek wielkości talerza do drugich dań dzielić promieniście na 8 części. Od strony obwodu nakładać po pół łyżeczki do kawy dżemu i zwijać ku środkowi formując rogaliki.

3. Układać rogaliki na wyłożonej papierem do wypieków blaszce, smarować każdy białkiem i posypywać cukrem kryształem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama