Zupa z bryndzy

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

4 szklanki maślanki, łyżka mąki, łyżka śmietany, opakowanie (20 dag) bryndzy, 3 ząbki czosnku, niewielka cebula, sól, cukier i pieprz do smaku, 10 dag chudego wędzonego boczku, 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego.

1. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać, zalać szklanką wody i gotować 5 minut pod przykryciem.
2. Zmiksować bryndzę z mąka oraz 2 szklankami maślanki, dodać do wrzącej wody z czosnkiem i cebulą, dodać pozostałą maślankę, zagotować, doprawić solą, cukrem i pieprzem.
3. Przygotować w tosterze lub w piekarniku grzanki.
4. Boczek pokroić drobno boczek zrumienić na łyżce oliwy, podać osobno, obok grzanek do zupy, aby każdy mógł sobie dodawać według gustu chrupiące skwarki.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama